Flexwerken, glijbanen & skippyballen; het kantoorleven

Uw kostbare tijd in een legbatterij, is dat de bedoeling?

50% van de dag speelt het leven van vele werkenden zich af op het kantoor. Maak er dan wat moois van zou ik zeggen!

De inzichten over een ideale werkplek zijn in de loop van de tijd wel wat veranderd. Lang werd gedacht dat standaardisatie de oplossing voor alles was om te zorgen voor een maximale productie. Het is maar de vraag of dat zo is en zeker of dit geldt op de kantoor werkplek. Wat we zeker weten is dat werk op het kantoor niet altijd de meest inspirerende tijd van je leven was.

Flexwerken, glijbanen en skippyballen

Was eind jaren 60 de door Herman Miller ontworpen ‘cubicles’, die vreselijke hokjes in Amerikaanse kantoren, nog het toppunt van moderne kantoorinrichting. Nu is de flexplek ”state of the art”. Voelde eerst je kantoor als een legbatterij, op de flexplek van nu heb je iedere ochtend geen idee waar je gaat werken of naast welke collega je nu weer moet gaan zitten. Die onzekerheid is niet voor iedereen een uitdaging.

De afgelopen 25 jaar heb ik als tapijt- en meubelonderhouder het kantoor immens zien veranderen. De inrichting van het kantoor, met vergaderkamers, bespreekruimtes en presentatieruimtes was altijd Ahrend- of Gispengrijs met blauw gemêleerd Interface projecttapijt. Of we nu kwamen reinigen bij een vleesgroothandel of bij groot verzekeringsconcern, veel verschil zag je niet. Oké, er werd wel nagedacht over ergonomische stoelen en tafels maar nooit echt spannend.

Nu komen we in “überhippe spaces”  met glijbanen, ballenbakken, skippyballen en zelfs een in-house caravan als vergaderruimte zoals op de foto te zien is op het kantoor van Google. Ook het oude blauwe tapijt maakt plaats voor fraaie design tapijten, vinyl, parket of zelfs loftstyle gepolijst beton.

Kantoorwerk kan echt anders

In plaats van een standaard opstelling, een tafel met stoelen, bedenken interieur inrichters en lifestyle goeroes allerlei concepten om een werkomgeving op maat te creëren. Denk aan een bespreekruimte met banken en stoelen, een hoge tafel voor stand up meetings of een halfhoge tafel met barkrukken. Want waarom als een groep mensen op straat met elkaar spreken, vaak in een kring staan en als we vergaderen, gaan we aan rechthoekige tafels zitten? Traditionele vergader- en overlegplekken zien we daarom vervangen worden door meer geschikte alternatieven als een koffiehoek of een huiskamer.

De tijd die we op kantoor doorbrengen is aanzienlijk, laten we er dan maar thuis voelen en een prettige tijd van maken, daar wordt de baas vast ook beter van.

 

Om mijn favoriete NRC columnist Japke-D. Bouma (wekelijkse column over kantoortaal) te citeren:

Geef iedereen gewoon een eigen eikenhouten bureau met zo’n groen leren vloeiblad, een globe, een Chesterfield bank, een schemerlamp, een voeten stoof, een opgezette eekhoorn en een koperen bordje met naam en functietitel waar je al je spullen uit je rolkoffer kan neerzetten én kan laten staan. Ik durf te wedden dat het aantal burn-outs daardoor met de helft afneemt. Want een werkplek is geen onpersoonlijk leeg bureau met de uitstraling van een vliegveld toilet. Een werkplek is wie we zijn, ons thuis, een spiegel van onze identiteit. Ontneem ons onze identiteit en je krijgt er kleurloos werk voor terug.

 

Marcel Kuster